Hundsporter - Agility

0kommentarer

Det här är agility!
 Agility är en hundsport som från början anordnades som pausunderhållning på Storbritanniens största hundutställning, Cruft´s. Inspirationen till sporten hämtades från hopptävlingar för hästar. Agility är en hinder-
bana för hundar som ska genomföras på tid. En agilitybana består av 15-20 hinderpassager. En del hinder ska hunden hoppa över andra ska den balansera på och så finns det tunnlar att springa igenom och pinnar som den ska gå slalom mellan. Hindren ska hunden ta i en viss ordning och från rätt håll och på rätt sätt. Det finns två tävlingsgrenar: Agilityklass och Hoppklass. I dessa kan man även tävla i lag. I agilityklasser kan alla hinder finnas med, i hoppklass finns inga balanshinder med. På en tävling får du som förare ta hjälp av röst och handtecken för att styra hunden mot rätt hinder. Däremot får du och hunden inte röra vid varandra. Förutom att alla hinder ska klaras av rätt ska det helst också gå fort. Det är inte helt lätt att klara av ett lopp både felfritt och snabbt, men vi kan lova att både du och din hund kommer att ha väldigt roligt tillsammans när ni tränar och tävlar.
 
Vilka hundar passar?
Det bästa med sporten är att nästan alla hundar tycker det är roligt. Hunden får använda både sin hjärna och sin kropp och den lär sig att samarbeta med dig. Men innan träningen kan börja måste din hund ha vuxit färdigt och vara helt frisk. Det är en klar fördel om hunden har grundlydnad innan man börjar träna. Även om det är jätteroligt att träna agility kan det vara bra att ha ett mål för träningen och det är att starta på tävling. Det anordnas många tävlingar runt om i Sverige och tävlingarna är uppdelade i tre olika klasser, från klass I för nybörjare till klass III för de bästa ekipagen. Alla, även oregistrerade hundar, får tävla men hunden ska vara minst 18 månader. På både träning och tävling tar man hänsyn till hundens storlek. Det är hundens mankhöjdsmått som mäts och beroende på hur stor hunden är tävlar den i en viss storleksgrupp. Grupperna är small, medium och large och vissa hinders höjd eller längd kan ändras för att passa de olika storleksgrupperna.
 
 
Vilka hinder finns det?
Det finns många olika hinder på en agilitybana. De kan också se lite olika ut beroende på vilken klubb som äger dem. Däremot måste alla mått på hindren följa det som står i Bestämmelserna för Agilitytävlingar. Vilka hinder som är lättast kan man inte säga, därför att hundar har olika lätt eller svårt för olika hinder. Men när hunden väl lärt sig ett hinder brukar den med glädje ta sig igenom det. Alla så kallade balanshinder har kontaktfält. Det är markerade ytor på balanshindrens upp- och nedfarter som hunden måste beröra med minst en tass. Den här
regeln finns för att minska skaderisken för hunden.
  • A-hindret; här ska hunden springa upp på toppen och ner på andra sidan. Det är ett balanshinder och hunden måste trampa med minst en tass på kontaktfälten på upp- och nedvägen.
  • Slalom; ett antal pinnar (8, 10 eller 12 stycken) står placerade på en rad. Hunden ska sick-sacka mellan pinnarna och alltid börja från höger sida om den förstapinnen. Hundar som tränats väl på detta hinder, lär sig nästan ”rinna” igenom det i hög fart. Slalom kan ingå i både agility- och hoppklass.
  • Däcket; ett hinder i form av ett däck som spänns fast i en ram. Hunden ska hoppa igenom däcket.
  • Hopphinder; hopphinder kan förekomma i så kallade kombinationer, där alltså två eller högst tre hinder är placerade efter varandra. Hopphindren kan se lite olika ut och till hopphinder räknas även oxer, viadukter och murar, men dessa får inte ingå i kombinationer.
  • Rundatunneln; tunneln kan variera i längd och form, den kan alltså vara böjd. Hunden ska springa igenom tunneln. Kan ingå i alla klasser.
  • Plattatunneln; tunneln har en öppen del och en del som hänger ned som en säck. Hunden ska springa igenom den öppna delen och med egen kraft lyfta den nedhängande delen för att hitta öppningen.
  • Gungbrädan; det är här är ett balanshinder med kontaktfält på båda ändarna av brädan. Hunden ska gå upp på brädan och vänta tills den tippar över och gå ned på andra sidan när brädan slagit i marken.
  • Balansbommen; ett balanshinder med en 30 cm bred bräda som hunden ska springa uppför, fortsätta balansera på en plan bräda som är ca 4 meter lång och därefter följa nedfarten hela vägen till hindrets slut. Hundens tassar måste vidröra kontaktfälten på hindrets upp- och nedfart.
  • Långhoppet; ett hinder där hunden ska hoppa långt istället för högt. Hindret är olika långt beroende på till vilken storleksgrupp det används för.
  • Bordet; ett hinder som kan förekomma i agilityklasser. Höjden varierar mellan 35-60 cm beroende på storleksgrupp. Hunden ska hoppa upp på bordet och stanna där i fem sekunder. Det spelar ingen roll om hunden står, sitter eller ligger. Hindret förekommer sällan.
Att börja träna agility:
Samtidigt som du tränar agility är det nödvändigt att träna kontakt och grund-lydnad, det kommer du och hunden ha nytta av i fortsättningen. Med detta menas bland annat att du ska kunna ha hunden lös under stor kontroll och att den kommer till dig direkt när du ropar. Det är också en fördel om den kan sitta och stanna kvar. Om du inte har någon klubb med agilitybana i närheten av där du bor kan du träna hemma ändå. Använd fantasin när du fixar egna hinder. Hopphinder brukar inte vara något problem, men tänk på att de ska kunna rivas lätt så att hunden inte fastnar och skadar sig. Slalompinnar kan utgöras av skidstavar eller långa blompin-nar. Balansera kan du lära din hund att göra under promenaderna på stora stenar, nedfallna träd, murar mm. Många hundar lär sig snabbt att älska agility, förväntning-arna stiger så snart de ser ett hinder. Agility kan orsaka stress, och för mycket stress för ofta är inte nyttigt. Det är därför det är så bra att gå på kurser och träffar, då kan man hjälpa varandra och hundarna får pauser då de kan lugna ner sig. Många av balans-hindren kräver också att man är minst två stycken som hjälps åt i början, allt för att hunden inte ska skada sig och bli rädd.
 
Träna och tävla med glädje!
Glöm aldrig bort att vara glad och positiv mot din hund när ni tränar. Hitta en belö-ning som hunden verkligen gillar. Det kan vara din glada röst, en klapp, en godisbit eller favoritleksaken. Om och när ni börjar tävla är det precis lika viktigt att du håller humöret uppe - hur det än går! De flesta av våra klubbar har utbildade instruktörer som håller kurser. Det är nästan nödvän-digt att få hjälp när man ska träna agility. Tävlingar hålls runt om i landet och nästan hela året om, men de flesta är utomhustäv-lingar och dessa är under barmarkssäsong-en. I tidningen Brukshunden står var och när officiella agilitytävlingar arrangeras och det gör det också på Brukshundklubbens och Sveriges Hundungdoms hemsidor.
 
Så här kan en bana se ut. Alla ser olika ut i olika tävlingar.

Kommentera

Publiceras ej